ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ

Η ΠΥΡΙΝΗ 17η ΙΟΥΛΗ 2015

Κοιτώντας χθές το μεσημέρι οι τουρίστες της Αθήνας προς το αιώνιο σύμβολο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ακρόπολη, για να την αποθανατήσουν, έβλέπαν στο φόντο τον καπνό, της πυρκαγιάς που κατάκαιγε λίγο πιο πέρα τον Υμηττό.

Η εικόνα  ανέσυρε στην μνήμη μου ένα εδάφιο από την εργασία μου που είχα εκπονήσει πριν πριν λίγο καιρό στην Σχολή Εθνικής Άμυνας, για τον εμπρησμό, που έλεγε: 

«Η χρήση εμπρηστικών επιθέσεων για τον εκφοβισμό ή και την εξουδετέρωση μιας κυβέρνησης, του πληθυσμού στο σύνολό του ή μέρος του για να επιτευχθούν αυτές οι πολιτικές επιδιώξεις, συνιστά τον ίδιο τον ορισμό της πυροτρομοκρατίας. Οι πυροτρομοκράτες στοχοποιούν τον άμαχο πληθυσμό, επιτίθενται κατά της εθνικής οικονομίας, ασκούν βία με ψυχολογικές επιπτώσεις, με οργανωμένο σχέδιο, με σκοπό την άσκηση πολιτικής πίεσης».

Η 17η Ιουλίου ήταν μια εξαιρετικά "πολιτική ημέρα" που ξημέρωνε μετά από την επικύρωση των προαπαιτούμενων για το τρίτο μνημόνιο, την εύθραση της κοινοβουλετικής ομάδας της κυβέρνησης και τον προαναγγελόμενο  κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σε αυτό το έντονο πολιτικό κλίμα, ρίχνοντας μια απλή ματιά στις "ανοιχτές πηγές" ενημέρωσης, τις προηγούμενες μέρες διαχεόταν ένα προεμπρηστικό κλίμα.

Τρεις μήνες νωρίτερα πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Δημοκρατίας (18-4-2015) μιλούσε για "ΦΩΤΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ 2007 ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ" σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι  "σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός εν όψει της θερινής περιόδου που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες. Ο φόβος να συνδυαστεί η σημερινή, διαρκώς επιδεινούμενη, κατάσταση με καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλος και καθόλου αβάσιμος..."


Στις 4 Ιουλίου στην http://www.thetoc.gr, σε άρθρο του ο Π.Σπυρόπουλος που τιτλοφορείται: 
"Στο τραπέζι της ΕΛ.ΑΣ απόρρητα σχέδια για την αντιμετώπιση ταραχών" μεταξύ των άλλων γράφει: "Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.,επισημαίνουν πως δεν έχουν βγει σχετικές διαταγές αντιμετώπισης κοινωνικών ταραχών, αλλά τα σχέδια υπάρχουν, για την τυχόν εφαρμογή τους σε περίπτωση ανάγκης. Το σχέδιο «Πολυδεύκης» έχει επικαιροποιηθεί τρεις φορές, το 2007, το 2010 και τελευταία το 2014. Η τελευταία επικαιροποίηση συμπεριλάμβανε τη δράση τζιχαντιστών του ISIS, την ενδεχόμενη μαζική κοινωνική αναταραχή και την ταυτόχρονη εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, ομηριών, αεροπειρατειών, καταλήψεων και εισβολών σε κυβερνητικά κτίρια, κτίρια οικονομικού ενδιαφέροντος, εμπρησμούς κτιρίων και δασών, ομηρίες πλοίων, ανθρώπινες βόμβες."

Την ίδια μέρα εμπρηστικές επιθέσεις με μολότωφ και εμπρησμούς σε κάδους σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται δύο μέρες αργότερα στις 6 Ιουλίου πάλι στο κέντρο της Αθήνας  


Στις 15 Ιουλίου, το βράδυ στην συγκέντρωση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, στο Σύνταγμα και ενώ στη Βουλή ψηφίζονται τα πρώτα προαπαιτούμενα για το τρίτο μνημόνιο, σημειώνεται σοβαρή εμπρηστική δράση, η οποία διαλύει την συγκέντρωση και μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο δράσης,
(φωτό Δ.Βυθούλκα)

                                                               (φωτο Ν.Αλεξίου)

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της δημοσιογράφου Νάντια Αλεξίου στο https://nantiareport.wordpress.com, την επόμενη μέρα των επεισοδίων, 16η Ιουλίου, που χαρακτηριστικά γράφει:
"Εμπρησμοί με φωτιές, βόμβες μολότοφ, πέτρες, καταστροφές και συγκρούσεις από άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο και συγκρούσεις με την Αστυνομία, με περιορισμένη χρήση χημικών, και χειροβομβίδες κρότου λάμψης (15/07).
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, Αστυνομικοί προσαγάγουν 39άτομα από τα οποία συνέλαβαν μπροστά απο την Βουλή, συνολικά 14 άτομα – ανάμεσά τους ένας Ιταλός και ένας Αλβανός – οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Ενώ στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Θησείο, συνελήφθησαν δώδεκα άτομα εκ των οποίων στο σύνολό τους αλλοδαποί υπήκοοι οι οποίοι και οδηγήθηκαν (16/07) στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της φθοράς σε σταθμούς του μετρό. Οι συλληφθέντες είναι τέσσερις γερμανοί, δύο γάλλοι, ένας αυστραλός, ένας ουκρανός, ένας ολλανδός και τρεις πολωνοί, οι οποίο με γκράφιτι και συνθήματα βανδάλιζαν το σταθμό ΜΕΤΡΟ."


Η μέρα βρίθει πολιτικών εξελίξεων, ενώ για την επομένη 17η Ιουλίου   φημολογείται ανασχηματισμός της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Σαν ένα έργο που το έχουμε δει σε επανάληψη, ξεκινάει  με το που αλλάζει η ημέρα και ξημερώνει η 17η Ιουλίου μια αλυσίδα δασικών πυρκαγιών σε όλη την χώρα:
Η πύρινη δραστηριότητα ξεκινά μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα στις 00.30 στην Κέρκυρα,συνεχίζεται στις 01.45 στον ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, στις 02.25 στην ΚΟΥΛΟΥΡΑ του Δήμου ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ για να κορυφωθεί μία ώρα περίπου αργότερα στις 03.40 με την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στο Φαλακρό του Δήμου Μονεμβασιάς.

Η μέρα αρχίζει να ξημερώνει και ο κίνδυνος πρόβλεψης για την εκδήλωση πυρκαγιών, είναι μεγάλος είναι ιδιαίτερα μεγάλος ειδικά για τον νότο της χώρας μας.


Η πυρκαγιά στην Μονεμβασιά μαίνεται, και στο ευρύτερο χώρο της  Πελοποννήσου ξεκινούν μια σειρά από πυρκαγιές που διασπούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής:
08.10 Πεύκη Δ.Πύργου
09.39 Τολό Δήμου Ναυπλιέων
10.00 Στριμάγκα, Ελληνοχώρι Δήμου Βέλου Σικυώνος Κιάτου
10.08 Άγιοι Θεόδωροι Δήμου Λουτρακίου
10.59 Δάριζα Δήμου Πόρου
11.25 Έξω Νύμφιο Δήμου Ανατ, Μάνης
11.50 Αργοστόλι

Το ίδιο διάστημα ξεσπούν τέσσερις  πυρκαγιές στη Θεσσαλία 09.00 και 10.30 στα Τέμπη και  10.45 και 12.15 στο Κιλελέρ, στις 11.15 στο Δήμο Νέστου, στις 11.49 στο Αργοστόλι, στις 12.25 στο Κάτω Νευροκόπι.

Και ενώ πλησιάζει το μεσημέρι "η πιό δύσκολη καιρικά περίοδο" της ημέρας, στις 12.06 ξεκινά πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική στη θέση Καρελά στο Κορωπί. 

22 λεπτά αργότερα στις 12.28 ξεσπά η πλέον δύσκολη και επικίνδυνη πυρκαγιά στο κέντρο της Αθήνας,  στο Βύρωνα, εξαπλούμενη στον Υμηττό, παραδίδοντας στον τρόμο την αθηναϊκή κοινωνία και μεταφέροντας εικόνες πολέμου σε όλο τον κόσμο μέσω των ΜΜΕ.

Μισή ώρα αργότερα στις 13.00  ξεσπά  μεγάλη πυρκαγιά στον Πίσσωνα στην Ν.Αρτάκη στη Χαλκίδα.
                                        Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δώσαν υπεράνθρωπο αγώνα

Και ενώ οι  πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στο δύσκολο πεδίο σπίτια-δάσος-δραστηριότητες, στην Αθήνα και ήδη επιχειρούν στο Κορωπί, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη κινητοποίηση στην Λακωνία και ισχυρές δυνάμεις σπεύδουν στη Χαλκίδα ξεκινάει  μία καινούργια αλυσίδα ενάρξεων πυρκαγιών με πρώτη στις 12.30 στα Φάρσαλα και το πράγματι αξιοσημείωτο ότι ανά 5 λεπτά ξεσπούν πυρκαγιές σε όλη τη χώρα:
13.05 Δήμος Κιλελέρ
13.10 Δήμος Δωδώνης
13.15 Ζάκυνθος
13.20 Δήμος Μεσσήνης
13.25 Μύκονος

Το διάστημα αυτό όλες οι πυρκαγιές είναι σε πλήρη εξέλιξη με τα καιρικά φαινόμενα σε πλήρη έξαρση και την συνολική επιχείρηση της διασποράς δυνάμεων έρχεται να δυσχεράνει ένας νέος κύκλος ενάρξεων πυρκαγιών:

13.45 Μεσολόγγι
14.25 Θέρμο
14.28 Ναύπλιο
14.30 Καλαμάτα
14.30 Κιλελέρ
15.12 Δήμο Νέστου

Στις 14.36 τις επιχειρήσεις στην Αττική έρχεται να τις δυσχεράνει μια ακόμη πυρκαγιά στο Λαύριο,  ενώ σε λιγότερο από μία ώρα ξεσπά μια νέα μεγάλη πυρκαγιά από την άλλη πλευρά της Αττικής στις  15.29 στην περιοχή της Μαλακάσας.

Η τελευταία αυτή πυρκαγιά, καταμεσήμερο λες και δίνει ένα αόρατο σήμα, δίνει έναν καινούργιο πανελλήνιο κύκλο πυρκαγιών:

15.30 Λυκότρουπη Ναυπλίου
15.30 Λάρισα
15.40 Κιλελέρ
15.45 Δήμος Θερμαϊκού
15.50 Δήμος Παλαμά
16.00 Λεχαινά
16.10 Θέρμο
16.20 Παναιτώλιο
16.30 Φάρσαλα
16.35 Δίκαια
16.40 Καρδίτσα
16.45 Δράμα
16.47 Κατερίνη
16.50 Φάρσαλα
16.55 Δίκαια
17.00 Γαργαλιάνοι
17.05 Ιωάννινα
17.20 Δίκαια
17.25 Αίγιο
17.25 Ιωάννινα

Η πύρινη καταστροφή συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις διεσπαρμένες σε όλη τη χώρα και στις 17.30 ξεσπάει μια νέα μεγάλη πυρκαγιά στις 17.30 στις Αρχαίες Κλέωνες του Δήμου Νεμέας.

17.40 Μεσολόγγι
18.20 Τρίπολη
18.24 Λαύριο
18.30 Παλαμάς
18.40 Καρδίτσα
18.55 Αλμυρός
19.00 Κυλλήνη
19.00 Φάρσαλα
19.20 Ερμιονίδα
19.30 Ηγουμενίτσα
19.30 Ορεστιάδα

Ενώ το τελευταίο φως της ημέρας σβήνει και η εναέρια αεροπυρόσβεση σταματάει, οι ενάρξεις συνεχίζονται, ενώ το πολιτικό κλίμα στην χώρα κορυφώνεται πραγματοποιηθέντος και του κυβερνητικού ανασχηματισμού:
20.30 Φάρσαλα
20.30 Τέμπη
20.35 Δωδώνη
Στις 20.40 η πύρινη λαίλαπα χτυπάει τη Σάμο, και οι τα αμέσως επόμενα λεπτά συνεχίζεται ο κύκλος ενάρξεων στην ηπειρωτική χώρα:
20.47 Ναύπακτο
20.50 Φάρσαλα
21.10 Ελασσόνα

Στις 21.15 το έγκλημα του εμπρησμού χτυπάει και τη Ρόδο, ενώ το σκοτάδι δεν ενοχλεί την έναρξη στην συνέχεια τριών ακόμα ενάρξεων πυρκαγιών:
22.39 Άκτιο
22.45 Αλμυρός
23.00 Τριφυλλία

Το μικρό αυτό αποτύπωμα της πύρινης 17ης θα την ολοκληρώσω πάλι με ένα μικρό εδάφιο της εργασίας μου για τον εμπρησμό:
"Πολεμική πράξη ή Έγκλημα απεχθές με ασύμμετρες συνέπειες στην κοινωνία, ο εμπρησμός αποτελεί σύγχρονη απειλή της εθνικής ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Είναι το όπλο ενός σύγχρονου πολέμου εναντίον ενός αοράτου εχθρού που δεν έχει καθορισμένα σύνορα, ούτε καθορισμένη χώρα και εθνικότητα, στρεφόμενο όχι εναντίον μιας χώρας, αλλά εναντίον του ίδιου του σύγχρονου πολιτισμού....Στην μελέτη του φαινομένου πρέπει με «ανοικτό μυαλό» να εξετασθούν όλες οι πύρινες απειλές συμμετρικές και ασύμμετρες. Από τις θερμές κοινωνικές συγκρούσεις, την ένοπλη πάλη, την υποψία δράσεων από εξωχώριες δυνάμεις αλλά και την φανατική θρησκευτική δράση.... Σκοπός της παρούσης διατριβής είναι ο προβληματισμός και η μελέτη μιας ολοκληρωμένης ανατομής του εγκλήματος του εμπρησμού για την αντιμετώπιση του από τις Υπηρεσίες ασφαλείας, και πολιτικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες μορφές εκδήλωσης του, αλλά και η χάραξη μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής αντιεμπρηστικής πολιτικής στην χώρα μας."