Oι φονικές πυρκαγιές στα πολυόροφα κτίρια

Σήμερα το πρωί στο κέντρο του Μανχάταν (500 West 43rd Street,10th Avenue). Σύμφωνα με την FDNY . ξέσπασε πυρκαγιά σε πολυόροφο κτίριο 40 ορόφων. Η πυρκαγιά ξεκίνησε   από τον 20 όροφο και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον σοβαρό τραυματισμό άλλου ενός.
Σύμφωνα με το  Νbc, πάνω από 200 πυροσβέστες επιχείρησαν για την κατάσβεση και διάσωση των ενοίκων, ενώ η FDNY (Π.Υ. Νέας Υόρκης) ανακοίνωσε ότι χρειάστηκε μία ώρα και 40 λεπτά για την ολοκλήρωση του συμβάντος.

Οι πυρκαγιές αυτού του τύπου, είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο που φέρνουν στο νου μας είναι την φονικότατη αυτή στους Δίδυμους Πύργους.
 Πάντως ειδικά πλέον στις μεγαλουπόλεις τέτοιες πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες. Το μέγεθος της δυσκολίας επέμβασης σε τέτοια πολυώροφα κτίρια, δείχνει μια χαρακτηριστική περιγραφή που βρίσκουμε σε ένα εξαιρετικό βιβλιαράκι, εκδόσεις του Α.Π.Σ. του 1984, με τίτλο "ΠΥΡΌΣΒΕΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥΏΡΟΦΑ ΚΤΊΡΙΑ".
"'Ενας πυροσβέστης ζυγίζει 80 κιλά, φορά  προστατευτική στολή και αναπνευστική συσκευή και μεταφέρει προσωπικό εξοπλισμό που ζυγίζει άλλα 30 κιλά.  Μεταφέρει ένα ρολό πυροσβεστικού σωλήνας των 2 1/2 που ζυγίζει άλλα 25 κιλά. Το συνολικό βάρος είναι 135 κιλά. Μερικά πειράματα που έγιναν στο Οχάιο το 1973, υπό ιατρική παρακολούθηση, φανέρωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία:
1. Ο χρόνος που αναλώνεται  από έναν εξοπλισμένο πυροσβέστη από τη στιγμή που κινητοποιείται στον πυροσβεστικό σταθμό (3,2  χιλιόμετρα από το φλεγόμενο κτίριο) μέχρι που ενεργοποιεί  τον αυλό στο φλεγόμενο όροφο του κτιρίου είναι περίπου 1 λεπτό τον όροφο. 
2.Αυτή η φυσική κόπωση  προκαλεί αύξηση της αρτηριακής  πιέσεως από +16 ως +55.
3. Όλα τα άτομα που έλαβαν μέρος στο πείραμα αισθάνθηκαν εξουθενωμένοι, προτού αρχίσουν την πυρόσβεση.
4. Τα άτομα που κάπνιζαν ήταν σε χειρότερη κατάσταση.
5.¨Όταν οι πυροσβέστες χρησιμοποιούσαν αναπνευστικές συσκευές, ο χρόνος αυξήθηκε σε 2 λεπτά ανά όροφο.


.