ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ

Η έγκαιρη επέμβαση των  συναδέλφων της Δ.Π.Υ..Πειραιώς εχθές το απόγευμα σε πυρκαγιά σε πολυκατάστημα στο κέντρο του Πειραιά, αποσόβησε τον κίνδυνο για τη δημιουργία μιάς μεγάλης καταστροφής.
Σε  μια  "κόλαση καπνού" οι συνάδεφοι πετύχαν με  πολλούς κινδύνους  και αντιπάλους την δύσκολη πρόσβαση και την μη ορατότητα, να  σταματήσουν  μιά μεγάλη καταστροφή  τόσο σε ανθρώπινες ζωές όσο και σε αγαθά.

Γιατί οι μνήμες από συγκεκριμένες πυρκαγιές είναι οδυνηρές, αν θυμηθούμε λίγο τη δεκαετία του 80, ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ, ΜΙΝΙΟΝ,ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ,ΑΤΕΝΕ,ΔΡΑΓΩΝΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ.
Δεκάδες τραυματισμένοι πυροσβέστες στις τότε κατασβεστικές επιχειρήσεις, τεράστιες καταστροφές, πρόσκαιρη  παράλυση  του κέντρου της πόλης, μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

 Οι  πυρκαγιές σε πολυκαταστήματα, είναι από τις πλέον δύσκολες και πολυσύνθετες πυροσβεστικές επιχειρήσεις. Το πρώτο ουσιαστικό πρόβλημα ειδικά αν το συμβάν γίνει σε ώρες λειτουργίας είναι  η παρουσία μεγάλου πλήθους ατόμων, όπου  η προσπάθεια ασφαλούς απομάκρυνσης και διάσωσής τους, είναι μια αυτόνομη επιχείρηση, που πρέπει όμως να συνδυάζεται με την επιχείρηση κατάσβεσης που  ξεκινά από την  πρώτη στιγμή.
Η επιχείρηση  της πυρόσβεσης σε αυτό το σημείο, αντιμετωπίζει  σημαντικές δυσχέρειες, καθόσον το πυροθερμικό φορτίο από τον όγκο των προ ιόντων είναι τεράστιο, οι διάφορες χρήσεις δημιουργούν πολλές φορές ξεχωριστούς τρόπους επέμβασης, ενώ ιδιαίτερη δυσκολία προκαλεί ο υπερβολικός παραγόμενος  δολοφονικός καπνός.. Εδώ συνήθως προστίθεται σαν δυσκολία, το δαιδαλώδες της κατασκευής, οι παρεμβάσεις σε οδεύσεις διαφυγής ή εξόδους, οι τυχόν  εκ των υστέρων κατασκευές ή  δομικές μετατροπές.

Οι πυρκαγιές σε τέτοιους χώρους, "πυροσβεστικά"είναι από τις πλέον δύσκολες στο αστικό πεδίο.
Χθές οι συνάδελφοι στον Πειραιά, με την  εξαιρετική επέμβασή τους σταμάτησαν τα χειρότερα.

Όμως  το συμβάν ξύπνησε τις τραγικές ενθυμίσεις παρόμοιων καταστρεπτικών πυρκαγιών του παρελθόντος.
Και σε αυτή την περίπτωση, η πρόληψη είναι ο καλύτερος σύμμαχος.
Η  ευλαβική τήρηση της νομοθεσίας πυρασφάλειας από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι από τα πρώτιστα, χωρίς υποψία εκπτώσεων. Η συνεχή εκπαίδευση των ομάδων  πυρασφάλειας τους, η δοκιμή σε σχέδια εκκένωσης, αλλά και  ο συνεχής έλεγχος των σημείων που μπορεί να είναι σημεία ενάρξεων πυρκαγιών, μπορούν να δώσουν μια επαρκή ασφάλεια για την ομαλή  λειτουργία των σημαντικών αυτών επιχειρήσεων  για τις σύγχρονες πόλεις μας.