ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΣΤΑ "ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ"

Σε ένα πυροσβεστικό βιβλιαράκι του 1981, σχετικό με την ανίχνευση των στοιχείων των εμπρησμών, αναγράφει: "...ενίοτε τα ανώμαλα αυτά άτομα (πυρομανείς και εμπρηστές) είναι δυνατόν να παράσχουν βοήθεια εις την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την κατάσβεση της πυρκαιάς και δι αυτής ή ετέρων πράξεων προκαλούν την προσοχήν προς αυτούς."

Είκοσι χρόνια αργότερα σε το 2001 σε εκδοση του Α.Π.Σ. για την "εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών" ο τότε Διευθυντής της ΔΑΕΕ, Α.Γκουρμπάτσης διατυπώνει την άποψη: " ...βέβαια δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που προκαλεί(ο πυρομανής) πυρκαγιά, για να εμφανιστεί στην καταστολή της, ως εθελοντής πυροσβέστης,που συντελεί σε αυτή, επιδιώκοντας την κοινωνική του καταξίωση, ή την πρόσληψή του στο Πυροσβεστικό Σώμα...

Σε σχετική μελέτη του ιδίου, το 2003, σχετικά με το προφιλ του εμπρηστή την περίοδο 2000-2002 προκύπτει ότι το 1,6% των εμπρηστών, επαγγελματικά δραστηριοποιούνται ως εποχικοί πυροσβέστες. (το δείγμα ήταν τα άτομα στα οποία απαγγέλθηκε η κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση).

Επίσης χαρακτηριστικό είναι αυτά που σημειώνει γιά το ίδιο θέμα η ψυχολόγος Γιώτα Ταμτάμη,σε άρθρο της στο www.lesvosreport.gr, σχετικά με την ψυχολογία του εμπρηστή:" Στη βιβλιογραφία αναφέρονται εμπρηστές σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς όπως για παράδειγμα αυτούς της ανάπτυξης γης, στον ασφαλιστικό κλάδο, στην ενοικίαση εξοπλισμού πυρόσβεσης, κυνηγούς ή πυροσβέστες. Αναφέρεται η περίπτωση υψηλόβαθμου Ισπανού πυροσβέστη που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε ένοχος εμπρησμών που σάρωσαν καταστροφικά την Ισπανία και Πορτογαλία και οποίος έδρασε λόγω προβλημάτων μετάθεσης. Η ανάλυση της συμπεριφοράς των εγκληματιών, μπορεί να βοηθά τους πυροσβέστες, τους ανακριτές και άλλους αρμόδιους να διαλευκάνουν τα εγκλήματα εμπρησμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Υποστράτηγος ε.α. Νίκος Διαμαντής γιά την περίπτωση "εθελοντή - φίλου της Πυροσβεστικής" που συνέλαβε ο ίδιος όταν υπηρετούσε στο Ανακριτικό τμήμα της Δ.Π.Υ. Αθηνών στο τέλος της δεκαετίας του '80. Συγκεκριμένα υπήρχε μια σειρά πυρκαγιών στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή σε υπόγεια πολυκατοικιών, χωρίς άλλη σύνδεση μεταξύ τους. Μετά από παρατήρηση των παρευρισκομένων στα συμβάντα και αξιολόγηση μαρτυρικών καταθέσεων, εντοπίστηκε ότι υπεύθυνος για τις πυρκαγιές ήταν νεαρό άτομο, με "ιδιαίτερο ψυχισμό", το οποίο αρέσκονταν να πηγαίνει στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αθηνών (ιδιαίτερα στον 1ο και 2ο), να κάνει θελήματα στους Πυροσβέστες και να υποδύεται τον εθελοντή Πυροσβέστη. Το άτομο αυτό τελικά συνελήφθη μετά από δύο πυρκαγιές (με διαφορά μιάς μέρας) που έβαλε στο ίδιο ακατοίκητο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Φαβιέρου και Ακουμινάτου. Κατά την απολογία του ομολόγησε και άλλες πυρκαγιές και συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι εαν συνέβαινε πυρκαγιά σε χρόνο που ήταν σε κάποιο Πυροσβεστικό Σταθμό, ακολουθούσε την πυροσβεστική έξοδο, υποδύονταν τον εθελοντή πυροσβέστη και ικανοποιούσε τον ψυχισμό του. Εάν δεν υπήρχε συμβάν έφευγε από το Σταθμό, πήγαινε σε κάποιο ακατοίκητο, έβαζε φωτιά, περίμενε να έρθουν τα πυροσβεστικά και επειδή ήταν γνωστός στους Πυροσβέστες, έκανε τον Πυροσβέστη ικανοποιώντας τον ψυχισμό του. Στις 6 Ιουλίου του 2013 μια μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε περισσότερα από 500.000 δολάρια ζημιά στη Κεντρική Βιβλιοθήκη στο Brooksville στη Φλόριντα. Οι Πυροσβέστες που έσπευσαν στο συμβάν, παρατήρησαν έναν άνδρα (Joseph Michael Brannen) που φορούσε στολή πυρκαγιάς, ίδια με τη δική τους.
Ο 18 χρόνος  κατά φαντασία Πυροσβέστης
  
Όταν τον ρώτησαν γιά τη στολή του, τους είπε ότι την είχε αγοράσει μέσω eBay και ότι ήθελε να γίνει εθελοντής πυροσβέστης. Το γεγονός κίνησε την υποψία στους αρμόδιους του ανκριτικού της Πυροσβεστικής και στην κατάιθεση που κλήθηκε να δώσει δήλωσες ότι άκουσε γιά το συμβάν από τον ασύρματο που είχε και έτρεξε στον τόπο γιά να βοηθήσει τους Πυροσβέστες στην κατάσβεση. Τελικά όμως στην ανάκριση, ομολόγησε ότι ο ίδιος έβαλε τη φωτιά δίνοντας και όλες τις λεπτομέρειες γιά την πράξη του. Η εν συνεχεία έρευνα έδειξε ότι ο 18χρονος, στη σελίδα του στο Facebook είχε φωτογραφία με πυροσβεστική στολή και δήλωνε ότι απασχολείται στην Rescue Hillsborough County Fire.

Στην Αμερική το πρόβλημα με τους "Πυροσβέστες εμπρηστές" είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο. Σύμφωνα με την Εθνική ¨Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών των ΗΠΑ (NVFC), το πρόβλημα των Πυροσβεστών εμπρηστών εμφανίζεται σε όλη τη χώρα, και το νούμερο αναφέρεται σε ένα αριθμό 100 περίπου ατόμων, αυτής της κατηγορίας που συλλαμβάνονται κάθε χρόνο.  Στο σύνολο αυτό περιλαμβάνονται  εθελοντές, εποχικοί, αλλά και επαγγελματίες πυροσβέστες. Στη σχετική μελέτη που εκπονήθηκε γιά το θέμα, αναφέρεται ότι το ζήτημα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των Π.Υ. σε όλη την Αμερική και για αυτό συστήθηκε  μια ειδική ομάδα εργασίας, με μέλη αξιωματικούς, νομικούς, πανεπιστημιακούς και κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να ερευνηθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί.



 Πυροσβέστες  που  ευθύνονται για  πυρκαγιές σε τρία  σπίτια στη Μασσαχουσέτη  των Η.Π.Α.( από  αριστερά προς τα δεξιά Patrick K. Elliott, Donald C. Moores, Jordan R. Frank, and Brian S.Findlay ) 
 
Το  θέμα ήρθε  εχθές στη δημοσιότητα  με το παρακάτω βίντεο που κάνει το γύρω των ΜΜΕ όπου φαίνεται Ιταλός  Εποχικός  Πυροσβέστης να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα