ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Η ανεξέλεγκτη χρήση της φωτιάς, μετατρεπόμενη σε πυρκαγιά, αποτελεί σήμερα διαπιστωμένα από τα  οργανωμένα κράτη, έναν από τους κορυφαίους κινδύνους της πολιτικής προστασίας τους.
Ενίοτε δε μετατρέπεται σε δολοφονικό μέσο που στρέφεται εναντίον της  ίδιας  της ανθρώπινης ζωής, με τραγικά αποτελέσματα.
Η προσπάθεια σε όλο τον  κόσμο από τα κράτη-πρόνοιας  είναι μέσω ενός πλέγματος φορέων και μέσων να μειώνουν τους κινδύνους από τις πυρκαγιές, αλλά παράλληλα να διατηρούν και αποτελεσματικά  Πυροσβεστικά Σώματα για να αντιμετωπίζουν τις εκραγείσες πυρκαγιές, μειώνοντας τα καταστροφικά τους αποτελέσματα.
Δυστυχώς πολλές φορές η μάχη με τις αδηφάγες φλόγες  δεν είναι  νικηφόρα. Η διεθνή στατιστική δείχνει ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών.
Η τελευταία παρουσίαση στατιστικών για το θέμα προέρχεται από το δελτίο διεθνής στατιστικής πυρκαγιών (2011), της G. A.,της  διεθνής ασφαλιστικής "think tank "σε θέματα διαχείρισης κινδύνου.
Αριθμός θανάτων εξαιτίας πυρκαγιών  2006-2007-2008


Ποσοστό της θνησιμότητας εξαιτίας πυρκαγιών  σε αναγωγή ανά 100.000 άτομα
 ¨Όπως αναφέρεται στον σχολιασμό της παρουσίασης,αναφορικά  με τον αριθμό  θανάτων που οφείλονται σε πυρκαγιά,  η Σιγκαπούρη παρουσιάζει  το χαμηλότερο ποσοστό, ενώ στις  περισσότερες χώρες υπάρχει μιά μακροπρόθεσμη τάση βελτίωσης της κατάστασης.Επίσης όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν  υψηλότερο μέσο ποσοστό θνησιμότητας εξ αιτίας πυρκαγιώναπό τα κράτη  μη μέλη. 
Τα στοιχεία που προέρχονται τόσο από την  WFSC, όσο και την WHO δείχνουν, ότι στη Δυτική και της Κεντρική Ευρώπη από το 2006 έως το 2008  το ποσοστό, ήταν από  0,5 έως 1,5 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, ενώ ο μέσος όρος για μια περιοχή από 13 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας κράτη ήταν περίπου 5 θάνατοι ανά 100.000 άτομα  
Πάντως η απλή και μόνο ανάγνωση των στοιχείων, δείχνει ότι ο φόρος αίματος εξαιτίας των πυρκαγιών είναι βαρύς. Και σαφώς δίνει σαφή το μήνυμα για την ανάγκη ενίσχυση  σε διεθνές επίπεδο των πολιτικών πυροπροστασίας, αλλά και την ενίσχυση των φορέων πυρόσβεσης.

Δυστυχώς σε αυτόν τον κατάλογο και η χώρα μας  παρουσιάζει, να έχει καλή σειρά. Δείχνοντας  δυστυχώς ότι τα ζητήματα  πυροπροστασίας-πυρόσβεσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να καταστούν αποτελεσματικά τουλάχιστον για το καίριο, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Βέβαια ειδικά στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να δούμε τους αριθμούς για να το κατανοήσουμε. Η καθημερινή δραστηριότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, χειμώνα-καλοκαίρι δείχνει πόσο ο κίνδυνος της καταστροφικής μανίας της πυρκαγιάς είναι απτός στην καθημερινότητά μας.