ΣΑΜΟΣ - ΧΙΟΣ - ΡΟΔΟΣ

                                        Πράξεις τεχνικής φωτιάς στους πλέον τουριστικούς περιορισμούς της χώρας μας.





Πριν καθαρίσουν οι καπνοί από την πυρκαγιά  στη Σάμο, που όπως φαίνεται προκλήθηκε από "μη νομίμους  επισκέπτες" στη χώρα μας, την '''καταστροφική  επίσκεψη της φωτιάς " δέχτηκαν άλλα δύο ακριτικά νησιά του Αιγαίου μας, η Χίος και Ρόδος.
Πανέμορφα νησιά και τα δύο, δεσπόζουν στην οριογραμμή με τη "γείτονα χώρα", και με το φυσικό τους κάλλος, προσελκύουν διεθνή τουριστικό ρεύμα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σαφώς και βρισκόμαστε στην κορυφαία  στιγμή της τουριστικής περιόδου και επίσης να σημειώσουμε, ότι  το στοίχημα της  φετινής επιτυχίας του τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, τέθηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, ως εθνικός στόχος, δείγμα έστω και δειλά- δειλά πρώτης ανάπτυξης.

Η εκδήλωση των πυρκαγιών  και στα τρία νησιά, πέρα από την έκβαση των όποιων προανακριτικών διαδικασιών για την ανεύρεση των υπαιτίων, ως πράξη αποτελεί επαχθέστατο έγκλημα "πατριωτικής σημασίας" και ως τέτοιο πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά και εξονυχιστικά προς κάθε κατεύθυνση.

Οι φλόγες που κατατρώγουν το φυσικό πλούτο και πολλές φορές όχι μόνο, στα τρία ακριτικά νησιά μας, αποτελούν συνάμα και  "εχθρική πράξη" λόγω του ιδιαιτέρου χαρακτήρα τους, ως γεωστρατηγικά σημεία  της πατρίδας μας.

Το πυροσβεστικό προσωπικό δίνει την σκληρή και πολλές φορές άνιση μάχη του με τις φλόγες και θα πράξει στο πλαίσιο του ανθρωπίνως δυνατού το καθήκον του να τις οριοθετήσει.

Το μείζον όμως είναι να πιαστεί το εγκληματικό χέρι που αμελώς είτε εκ προθέσεως, πυροδότησε την έναρξη  της καταστροφής.

Επιτέλους πρέπει να βγεί στο φως και ο τελευταίος "απεχθής" εμπρηστής που παραδίδει στο πυρ την πατρίδα μας.
Το έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο. Και στα τρία νησιά μας, τα τελευταία χρόνια εκδηλώνονται πράξεις φωτιάς:

Στη Σάμο το 2007εκδηλώθηκαν 23 πυρκαγιές, το 2008  εκδηλώθηκαν 59 πυρκαγιές, το 2009 εκδηλώθηκαν  58 πυρκαγιές, το 2010 εκδηλώθηκαν 53 πυρκαγιές, το 2011 εκδηλώθηκαν 28 πυρκαγιές, το 2012 εκδηλώθηκαν  25 πυρκαγιές.

Στη Χίο εκδηλώθηκαν το 2007 εκδηλώθηκαν  89πυρκαγιές,το 2008 εκδηλώθηκαν  76πυρκαγιές,το 2009 εκδηλώθηκαν  54 πυρκαγιές, το 2010 εκδηλώθηκαν  51πυρκαγιές.το 2011 εκδηλώθηκαν 27 πυρκαγιές, το 2012 εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές.


Στη Ρόδο το 2007 εκδηλώθηκαν   81 πυρκαγιές,το 2008 εκδηλώθηκαν  64 πυρκαγιές,το  2009 εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές,το  2010 εκδηλώθηκαν 49  πυρκαγιές. το 2011 εκδηλώθηκαν 11 πυρκαγιές, το 2012 εκδηλώθηκαν 40 πυρκαγιές.

Κλείνοντας θα  χρησιμοποιήσουμε μια ιστορική αναφορά από το βιβλίο του  "ΘΕΟΦΑΝΗ ΜΠΟΓΙΑΝΝΟΥ  «ΡΟΔΟΣ, Ιστορικό και φωτογραφικό οδοιπορικό», όπου αναγράφει για την "προσέγγιση των Τούρκων γειτόνων στη Ρόδο:
"Ήταν 4 Δεκεμβρίου 1479 όταν ο εχθρός φάνηκε στα ανοικτά της Ρόδου.Τον είδαν πρώτοι οι φρουροί του χωριού Φάνες.Τα πολλά πλοία που φάνηκαν στις θάλασσες της Ρόδου εκείνο το αίθριο πρωινό του Δεκεμβρίου 1479, πάγωσαν τις καρδιές και το βλέμμα των Ροδίων και των Ιπποτών.
Από καιρό, οι Έλληνες και οι Ιππότες περίμεναν την άφιξη του εχθρού από την αντικρινή Μικρά Ασία, που απειλούσε ανοιχτά πως θα κάψει όχι μόνον τους χριστιανούς Ροδίτες, αλλά και τους καθολικούς Ιππότες που κατείχαν τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα από το 1309.
Οι φρουροί στρατιώτες που έμεναν μονίμως στο φρούριο των Φανών και οι Ιππότες ιππείς, κάλεσαν αμέσως βοήθεια από τη Ρόδο με έναν ιππέα αγγελιοφόρο.
Ο εχθρός που φάνηκε ανοικτά του χωριού των Φανών, ήταν ο Μεσίχ Πασάς, εχθρός μέχρι θανάτου των Ελλήνων και των Χριστιανών.
Είχε μαζί του πάνω από 150 μεγάλα πλοία, γεμάτα με στρατιώτες, υπομονοποιούς, αλυσίδες, μηχανήματα φονικά και σάκους, για να ληστέψουν τη Ρόδο και τους ιππότες που έμεναν στην πόλη και στο νησί μας. Οι εχθροί Αγαρηνοί έβγαλαν αμέσως στρατό στην ξηρά, στην περιοχή των Φανών και άρχισαν να ληστεύουν, να φονεύουν και να καίνε όλη την περιοχή: σπίτια, άνθρωποι, ζώα, σπαρτά και δέντρα.
Οι Ιππότες, ειδοποιηθέντες εγκαίρως από ανθρώπους της περιοχής, έστειλαν αμέσως 50 άριστους μαχητές, εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους στην εκ του συστάδην μάχη και με την βοήθεια των κατοίκων, απώθησαν τον εχθρό. Οι Αγαρηνοί όμως συνέχισαν το ταξίδι τους για τη Ρόδο και παρά τις μεγάλες απόλυες, πέρασαν από την πόλη της Ρόδου και αγκυροβόλησαν στο ακρωτήρι βόδι, που είναι η σημερινή Καλλιθέα. Τελικά τον επόμενο χρόνο, στις 27 Ιουλίου 1480, οι εχθροί, μετά από επίθεση εναντίον των Ελλήνων και των Ιπποτών, νικωνται κατά κράτος και αποχωρούν κατασχυμένοι και έντρομοι...
Στα 1480, όταν οι χωρικοί και οι φρουροί των Φανών είδαν τους Αγαρηνούς να αποβιβάζονται και να κίινε τους ανθρώπους και τα σπίτια, τα ζώα και τα γεννήματα, Μεγάλος Μάγιστρος των Ιπποτών ήταν ο Ντωμπυσόν (1476-1503). Αυτός έδωσε εντολή, να κλειστούν οι κάτοικοι της Ρόδου στα φρούρια της Λίνδου, Φαρακλού, Μονολίθου, Κρητηνίας και Κατταβιάς, που τη χρονιά αυτή ήταν από τα πιο δυνατά του νησιού.
Οι Ροδίτες με αίνους και ικεσίες, με μελέτες και ψαλμωδίες, έφεραν μέσα στην πόλη της Ρόδου την Παναγιά της Φιλερήμου που όλοι τιμούσαν πολύ και που αποκαλούσαν Παναγία όλων των Χαρίτων. Ακόμη και οι κάτοικοι των νησιών μας Νισύρου, Χάλκης, Τήλου, ήρθαν στη Ρόδο για προστασία και συνδρομή.
Τελικά οι εχθροί που είδαν οι κάτοικοι των Φανών και οι φρουροί, έφυγαν το καλοκαίρι του 1480 από τη Ρόδο νικημένοι και ο λαός έδωσε δόξα στο Θεό.