ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007. ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΑΝΑΤΟΜΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΝΑ


φυλλάδιο  δασικής υπηρεσίας Η.Π.Α. κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
    
Η περίπτωση της τραγωδίας των φονικών δασικών πυρκαγιών του 2007 έχει απασχολήσει αφειδώς την ελληνική κοινωνία. Τόνοι μελανιού έχουν χυθεί για την περιγραφή, αποτίμηση, εξήγηση, σεναριογράφηση, ανατομή τους. Το θέμα έγινε επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ ένα κομμάτι της, ιδιαίτερα θλιβερό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δικαστική διερεύνηση.
Τελευταία  προσέγγιση του ζητήματος επιχείρησε ο  έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού HOT DOCτης 1-8-2012.


                        Το δημοσίευμα από το περιοδικό  HOT DOCτης 1-8-2012.

 Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα για τις πυρκαγιές της Ηλείας, μεταξύ των άλλων υποστηρίζει ότι η αιτιολόγηση μέρους των πυρκαγιών του 2007  σε ξένους πράκτορες ή ασύμμετρες απειλές οφείλεται στην προσπάθεια των τότε κυβερνώντων να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Το παραπάνω βασίζει σε έγγραφο που παρουσιάζει και αποδίδεται στην ΕΥΠ, στο οποίο αναφέρεται ότι από έρευνες της,δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα στοιχεία σχετικά με τις πυρκαγιές του 2007 στο Νομό Ηλείας. Επίσης παρουσιάζει έγγραφο - έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. όπου  αποφαίνεται σχετικά με ευρήματα που συν ελέχθησαν από τον Κρόνο Λόφο στη φωτιά της Ολυμπίας, ότι "δεν προέκυψαν στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα  ότι αποτελούν υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού".
 Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, αναφέρει και ακόμη μία περίπτωση ευρημάτων σε χωράφι  στην Μηλέα Ηλείας, στις 28-8-2007, δεκαεπτά κυλινδρικών φιαλών με έντονα σημεία καύσης. 
γι αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται πάλι σχετική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία "δεν ανιχνεύτηκαν επί αυτών ίχνη εύφλεκτης ύλης". Ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι  "κάποια από τα αντικείμενα αυτά χαρακτηρίζονται ως υπολλείματα φωτοβολίδων χειρός" για να καταλήξει ότι: "στο ερώτημα ποιός και γιατί τα είχε βάλει εκεί, κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα.." 

Τα παραπάνω δυστυχώς ελάχιστα παραπάνω φως,  μπορούν να προσθέσουν στο σκοτάδι της συγκεκριμένης τραγικής περιόδου  στη χώρα μας.
Όπου πέρα από την  περιορισμένη δυνατότητα  που είχε η οργανωμένη πολιτεία να αντιμετωπίσει την κρίση, τις δεδομένες υστερήσεις και ελλέιψεις του δασοπυροσβεστικού και εν γενει κρατικού μηχανισμού, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη παραγόντων πέρα από τις συνήθεις αιτίες αμέλειας ή και πρόθεσης απλού  εμπρησμού.
Το πόσο επιφυλακτικός κάποιος πρέπει να είναι με την ανατομή του εγκλήματος των πυρκαγιών του 2007  φαίνεται από τα στοιχεία που σιγά - σιγά συνθέτουν το παζλ της υπόθεσης.
Έτσι  διαβάζοντας ένα λίγο παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας "δημοκρατία" της 5-2-2012 του  ιδιαίτερα έμπειρου στα θέματα  Ηλία Ηλιάδη, αποκομίζουμε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα γιά τα περί ασσύμετρων απειλών και εμπλοκή ξένων πρακτόρων στο έγκλημα.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας "Δημοκρατίας" της 5-2-2012
Το ερώτημα που θέτει το δημοσίευμα είναι αν «Σκοπιανοί παρακρατικοί (με αλβανικά διαβατήρια) έκαψαν την Ηλεία το 2007;» Στη συνέχεια  παρουσιάζει  έγγραφο-πληροφοριακό σημείωμα Υπηρεσιών των Ε.Δ.που δόθηκε τον Νοέμβριο του 2007  στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκη και προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι  «οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων». Επίσης αναφέρει  επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας, τον τρόπο στρατολόγησης, αναγνώρισης και δράσης της.«Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ»,
Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών.
Επίσης στο δημοσίευμα φιλοξενείται χαρακτηριστική δήλωση του τότε  Υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα: «Προσπαθούσα να αναχαιτίσω τους εκτελεστές και με έλεγαν τρελό».
Παρόμοιες δηλώσεις είχε ξανακάνει προ ενός μήνα στην ίδια  εφημερίδα λέγοντας: "Αυτανάφλεξη στις 2 το πρωί και σε 50 διαφορετικές εστίες, που δεν είχαν μεταξύ τους σχέση, δεν γίνεται...Ασφαλώς δεν μπορώ να πιάσω τον δράστη, τον εκτελεστή την ώρα που βάζει τη φωτιά. Όμως να ξέρετε κάτι. Στην πατρίδα μου την Ανδρίτσαινα, ξέρουν ότι δεν είναι υπαίτια για την καταστροφή η γιαγιά με τα κόλλυβα...Μη φαντάζεστε το δράστη με τον δαυλό να βάζει φωτιά. Μπορείς να τον φανταστείς όμως με ωρολογιακούς εμπρηστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι πρώτη τους δουλειά είναι να καίγονται ώστε να μην αφήνουν ίχνη»

Για τις πυρκαγιές του 2007, έχω ξαναανεφερθεί σε σειρά από παρεμβάσεις μου, αξιολογώντας απλά τα στοιχεία που μπορούμε να έχω στη διάθεσή μου και βέβαια είναι δημοσιοποιημένα.
(βλ. 1.Οι εμπρηστικές επιθέσεις. Πέρασμα από το αστικό προς το δασικό πεδίο.
       2. Συμμετρική ανάγνωση ασύμμετρων πυρκαγιών 
       3. Ο εμπρησμός είναι και μέσο πολέμου και τρομοκρατίας )


Πάντως σε κάθε περίπτωση, σήμερα 5 χρόνια μετά, ουδείς  μπορεί να πει με σιγουριά τι συνολικά συνέβει το 2007 στις καταστροφικές πυρκαγιές. Σίγουρο είναι ότι στο σύνολο τους οι πυρκαγιές έχουν ως αφορμή το ανθρώπινο χέρι. Που το οδηγεί ή η αμέλεια ή η πρόθεση. 
Άλλωστε και αν τα ευρήματα στην Ηλεία δεν παρέπεμπαν σε εμπρηστικούς- εκρηκτικούς μηχανισμούς, σε άλλα σημεία της χώρας και βρέθηκαν και αξιολογήθηκαν. 
Και βέβαια δεν πρέπει ένας σοβαρός μελετητής να λησμονεί τις χιλιάδες των πυρκαγιών που μείναν "ορφανές" από δράστη και αιτία.
Και για να δώσω με αριθμό τι ακριβώς εννοώ, στις 111.000 περίπου δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας τη προηγούμενη δεκαετία, περίπου το 45% έχουν άγνωστη αιτία.
 Κλείνοντας θα παραθέσω ένα μικρό  απόσπασμα από ένα ιδιαίτερα σημαντικό εξειδικευμένο  βιβλίο με τίτλο "Ο ΕΜΠΡΗΣΜΌΣ"  με συγγραφέα τον Ιωάννη Δάρα, Διδάκτορα Νομικής, έκδοσης 1967.
Στο κεφάλαιο περί κινήτρων του δράστη του εμπρησμού περιλαμβάνει και το κίνητρο λόγω φανατισμού: "σημαίνει την μετ εγωισμού και εμπαθείας κοινός προσήλωσιν εις τας ιδίας αυτού αντιλήψεις. Λόγω φανατισμού προς τον προφήτην απέδωσαν τινές εις τον Ομάρ δεύτερον χαλίφην του μωαμεθανισμού, την διαταγήν όπως καεί η βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, διότι, ως υπεστηρίχθη δεν ήτο παρ αυτού ανεκτόν όπως και στη βιβλιοθήκην  ταύτην υπάρχει συγκεντρωμένη σοφία, αφού ταύτην μόνο ο προφήτης και το κοράνιον διέθετον."